Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

9.maija svinētāji Daugavpilī: Tie ir visu tautu svētki. Šeit nav nekāda politika

© Ģirts Ozoliņš/MN

9. maijā Latvijā svin Eiropas dienu, atzīmējot vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Bet tikmēr Kremļa režīma propagandā šī diena ir tā saucamā “uzvaras diena”, ziņo "ReTV".

Tā saucamajā Daugavpils “Slavas skvērā”, kurā 2022. gadā tika demontēts padomju režīmu slavinošs piemineklis, cilvēki ziedus, vismaz kā tika novērots dienas pirmajā pusē, likt neuzdrošinājās. Sabiedrisko kārtību šajā vietā nodrošināja policija. Līdz ar to cilvēki, kuri bija atnākuši, uz brīdi uzkavējās un devās prom.

Šodien gan nav aizliegta ziedu nolikšana karavīru apbedījumu vietās, taču arī tajās bija nodrošināta pastiprināta policijas klātbūtne, jo nepieciešama gatavība jebkādiem notikumu scenārijiem. Tā arī Dubrovina parkā, kur atrodas padomju karavīru apbedījumi un jau gadiem pulcējas tā saucamās “uzvaras dienas” atzīmētāji. Arī šodien daudzi cilvēki jau rīta pusē un dienas vidū nāca te nolikt ziedus.

Sieviete: “Šodien ir lieli svētki. Mūsu sirdīs uz mūžu. Es nācu visu dzīvi un turpināšu nākt, kamēr manas kājas to spēs.”

Lai arī pagājušajā gadā Daugavpils vēsturnieki aicināja pārapbedīt padomju karavīrus, pašvaldība to neuzskata par iespējamu. Dubrovina parkā atradās vairāki desmiti policijas ekipāžu, gan arī bija slēgti ceļi ap parku. Kādā brīdi policija novāca lentes ar uzrakstiem, kas piestiprinātas pie atnestajiem vainagiem - tur bijuši tādi saukļi krievu valodā kā “nekad neaizmirsīsim”, “lielā uzvara”, kā arī lente ar Daugavpilī reģistrētās biedrības “Pereval” nosaukumu. Biedrība jau iepriekš nonākusi Valsts drošības dienesta redzeslokā. Ziedus ir atnācis nolikt arī “Pereval” pārstāvis Vasilijs Krupeničs, kuru par neatļautas simbolikas izmantošanu aizturēja pagājušajā gada 9. maijā.

Pirmajā dienas pusē padomju karavīru memoriālu apmeklēja arī vairāki Daugavpils politiķi. Piemēram, bijušais domes priekšsēdētājs, šī brīža domes deputāts Igors Prelatovs. Viņš šo dienu uzskata par “uzvaras dienu” un apgalvo, ka nav informēts par Eiropas dienas svētkiem.

Prelatovs arī apšauba policijas pastiprinātas klātbūtnes nepieciešamību. “Domāju, mēs iekšējo drošību ar tiem darbiniekiem, kuri pašlaik šeit ir, varētu novirzīt citās darbībās, lai paaugstinātu to drošību, kārtību pilsētas teritorijā vai valsts teritorijā. Es tā uzskatu.”

Tie, kas atnākuši nolikt ziedus, lielākoties izteica negatīvu attieksmi pret Ukrainu, vai nu centās no jautājumiem par karu izvairīties. Izvairījās arī saukt Krieviju par agresorvalsti.

Kāda sieviete saka: “Mans dēls dzīvo Ukrainā. Ļoti slikti tur ir. Es Ukrainu… Cilvēki labi tur ir, labi. Bet “banderovieši” paliek “banderovieši”.

“Tie ir visu tautu svētki. Šeit nav nekāda politika. Kāds sakars ar Krieviju, kāds sakars ar kaut kādu karu?” saka kāds vīrietis.

Valsts policija ziņo, ka līdz pulksten vieniem Daugavpilī uzsākts kriminālprocess par genocīda, nozieguma pret mieru, kara noziegumu attaisnošanu. Aizturētā persona ReTV žurnālistu kameras priekšā slavināja Krieviju un tās vadoni. Dubrovina parkā tika aizturēta persona ar mugursomu, pie kuras piespraustas georga lentes. Šajā gadījumā likumsargiem, aizturot pārkāpēju, nācās pret to pielietot fizisku spēku.