Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā

Divi ārzemnieki slepus Latvijā cenšas ievest 402 000 eiro; sākts kriminālprocess

© pexels.com

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par, iespējams, noziedzīgi iegūtas skaidras naudas 402 475 eiro apmērā pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai, informē VID.

Dienestā norāda, ka februārī, veicot muitas kontroles pasākumus kādam automobilim ar Vācijas numura zīmēm Latvijas-Lietuvas robežšķērsošanas vietā "Grenctāle", atklāta nedeklarēta skaidra nauda 402 475 eiro apmērā.

Transportlīdzeklī atradās Vācijas pilsonis un Moldovas pilsonis, kuri nebija deklarējuši skaidras naudas līdzekļus, nevarēja paskaidrot un uzrādīt naudas izcelsmes dokumentus. Veicot muitas kontroli, personām jautāts, vai ir deklarējama skaidra nauda, uz ko abas personas atbildēja noraidoši.

Ņemot vērā, ka uz vietas nebija iespējams veikt padziļināto kontroli, nolemts to veikt Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā Rīgā, piedaloties VID Muitas pārvaldes kinologam ar skaidras naudas meklēšanas darba suni. Pēc šī paziņojuma Vācijas pilsonis paziņoja, ka transportlīdzeklī atrodas skaidra nauda apmēram 400 000 eiro apmērā, ko viņš vēlas deklarēt.

Atrastā nedeklarētā skaidrā nauda izņemta un personas aizturētas, norāda VID. Visa izņemtā nauda ir ieskaitīta glabāšanā Valsts kases kontā. Personas atbrīvotas un tām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzētajiem noziedzīgiem nodarījumiem par iespējamu noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā.

Sāktajā kriminālprocesā, turpinot procesuālās darbības, veiktas piecas sankcionētas kratīšanas, tostarp četras no tām Rīgā, viena - Mārupes novadā, un to laikā tika izņemti papildu skaidras naudas līdzekļi - 102 240 eiro, 45 466 ASV dolāru, kā arī banknotes citās valūtās.

VID norāda, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.