Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

"Re:Baltica" projekta "Šķelšanās" noslēguma pārskats ir ierobežotas pieejamības informācija

© MN

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padome vēlas pārliecināties par sekretariāta sagatavotā lēmuma par "Re:Baltica" atbilstību, aģentūru LETA informēja SIF pārstāve Ilze Sarkanābola.

Viņa norāda, ka SIF ir izskatījis "Re:Baltica" projekta "Šķelšanās" noslēguma pārskatu un izvērtējis projekta izmaksu attiecināmību.

Saskaņā ar 3.maija SIF padomes sēdes laikā pausto padomes locekļu viedokli padome vēlas pārliecināties par sekretariāta sagatavotā lēmuma atbilstību.

Līdz ar to projekta noslēguma pārskata izskatīšana tiek pagarināta līdz brīdim, kad tiks saņemti un izvērtēti SIF sadarbības institūciju viedokļi.

SIF padomes 3.maija sēdes darba kārtības jautājums, kas saistīts ar "Re:Baltica" projekta "Šķelšanās" noslēguma pārskatu, patlaban ir ierobežotas pieejamības informācija, jo notiek lēmuma sagatavošana administratīvā procesa gaitā. Sarkanābola uzsvēra, ka pēc lēmuma pieņemšanas visa informācija tiks publiskota.

Kā ziņots, SIF sācis pārbaudi par pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" veidotā dokumentālā seriāla "Šķelšanās" 4.sēriju. Tiek pārbaudīts, vai radītais materiāls atbilst Mediju atbalsta fonda (MAF) projekta, no kura tika piešķirts finansējums seriāla veidošanai, nolikumam. Minētā izvērtējuma veikšanai SIF piesaistījis ekspertus.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja SIF pārstāve Sarkanābola, ņemot vērā partijas "Latvija pirmajā vietā" 7.februārī rakstīto iesniegumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) un Saeimas Pieprasījumu komisijai, kurā lūgts skaidrot "Re:Baltica" projekta "Šķelšanās" ceturtās sērijas satura atbilstību konkursa nolikumam un projekta pieteikumam, SIF ir piesaistījis mediju jomas ekspertus viedokļa sniegšanai, jo tāds izvērtējums prasa "dziļāku mediju jomas kompetenci".

SIF akcentē, ka līdz gala lēmuma pieņemšanai par finansējuma izlietojumu ir palikušas dažas dienas, tomēr fondam līdz galam nesaprotamu iemeslu dēļ tiekot apšaubīta un piesaistīto ekspertu objektivitāte lēmumu pieņemšanā, kā arī "izdarīts spiediens uz iestādes darbiniekiem un vērtēšanas ekspertiem".

"Mēs vēlamies izteikt publisku nosodījumu šādai nepamatotai rīcībai, jo publiskajā telpā īsi pirms lēmuma pieņemšanas nekorekti tiek jaukta projekta konkursa nolikuma prasību ievērošana ar mediju brīvības ietekmēšanu, par kuru mēs kā SIF vienmēr esam iestājušies un turpināsim to darīt," uzsver SIF.

"Re:Baltica" žurnāliste Inga Spriņģe pauda nostāju, ka SIF apzināti mēģina atrast iemeslu, ka centrs ir rīkojies nepareizi, veidojot šo sēriju. Viņa atzīmē, ka, ja SIF izdosies atrast kādu, kurš pasaka, ka kaut kas nav kārtībā, SIF būs iemesls atprasīt visu valsts līdzfinansējumu.

Tas esot noticis īsi pirms žurnālistu raksta publicēšanas par partijas "Latvijas attīstībai" finansēšanu. Spriņģe norādīja, ka centram tas arī rada diskomfortu, jo bijis pētījums par vienu politisko partiju, savukārt viena no partijas līderiem dzīvesbiedres vadītā iestāde veic šādu pārbaudi.

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce ir politiķa, partijas "Latvijas attīstībai" valdes līdzpriekšsēdētāja Jura Pūces dzīvesbiedre.

Kā liecina informācija SIF tīmekļvietnē, pērn pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" projekts "Mobilā redakcija Daugavpilī" MAF konkursā atbalstīts ar 18 300 eiro, savukārt projektam "Šķelšanās" piešķirti 92 915 eiro.